10# Ikrek a bilin

Felmerül a kérdés, hogy az eddigi tanácsok működhetnek-e abban az esetben is, ha egyszerre két gyerekről, azaz ikrekről van szó. A válasz igen, csupán ki kell várni, hogy mindkét gyerkőcnél mutatkozzon a korábban említett jelek mindegyike. Semmiképpen sem ajánlott biliztetni a lurkókat, míg egyiküknél még nem látjuk az összes jelet, mert az érzelmileg megviselheti a még nem kész picit. Ezzel ugyanis rá volna kényszerítve olyasmire, amire nála még nem jött el az idő…

Amennyiben már mindkét csemete “készen áll”, mindenképpen meg lehet próbálni, azonban sokkal türelmesebbnek és felkészültebbnek kell lenni, mint egy gyermek esetében. Ez vonatkozik a “szükséges kellékek”-re is, ugyanis mindenből dupla annyi kell majd, de nem csak azért, mert a gyerekből és dupla annyi van, hanem mert az egymással való játék alatt a “balesetek” száma is növekedhet.

Abban az esetben, ha csak az egyik lurkó mutatja a készenlétre utaló összes jelet, de te mégis megpróbálnád nála a tréninget, akkor ajánlott a másik picit a napnak abban a szakaszában szeparálni, azaz rábízni valakire. Ezzel elkerülheted a lehetséges  zavartságokat és megelőzöd azt, hogy a másik kicsi, aki még nem tudja megtenni mindazt, amit a testvére, esetleg bűnösnek érezze magát.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az első sikeres tréningen átesett gyermek után a másik pici már nagyon hamar megtanulja azt, amire a testvére nap mint nap csinál.

Néhány dolog, amire figyelned kell ikrek esetében:

  • Ne sürgesd őket! Ajánlott megvárni a kettő éves kort, még akkor is, ha a jelek már korábban mutatkoznak.
  • Megkönnyíti a dolgot, ha külön-külön tréningeled a piciket.
  • A gyerkőcök két bilije mindenképp egyforma legyen (design és szín egyaránt), ezzel elkerülhetőek az esetleges viták.
  • Amennyiben egyszerre tanítod a gyerekeket, figyelj oda arra, hogy semmiképp se hasonlítsd össze őket! Ezzel az egyikük mindenképp rosszabbnak,  valamint nyomás alatt fogja érezni magát.
  • Legyen kéznél dupla annyi alsónadrág/bugyi, törölköző, és minden, amire szükség lesz, mert különben az neked jelent majd nyomást, ha folyton más helységekbe kell szaladgálnod a különböző kellékekért.

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján.

Speak Your Mind

*