12# Először tiszta és csak aztán száraz

A legtöbb gyermek először marad tisztán, mint szárazon. Vagyis először tanul meg a “nem bekakilni”, mint hogy “nem bepisilni”. Ennek az az egyszerű oka, hogy a beleket könnyebb kontrollálni, mint a húgyhólyagot. Amennyiben a gyermeked azon kicsik közé tartozik, akik a napnak általában ugyanabban a szakaszában van a nagy dolog, úgy érdemes őt mindig ugyanakkor biliztetni a 11-es cikkben leírtak szerint. Itt, az első szakaszban természetesen még előfordulnak kisebb-nagyobb balesetek és nem is várhatjuk minden alkalommal, hogy kakiljon a pici. Lesz olyan, hogy rögtön kakilni fog, máskor csak pisilni, olykor pedig ahogy felvettétek a pelust, máris bekakil majd. Légy türelmes és biztasd őt! Szimplán cseréld ki a pelenkáját és finoman kérd meg őt, hogy legközelebb ha úgy érzi kakilnia kell, akkor próbálja majd a bilibe.

Nagyon fontos!

Még hogyha többször is előfordulnak balesetek, akkor is fontos, hogy semmiképpen ne mutass csalódottságot, vagy elégedetlenséget a kicsi felé! Ne éreztesd vele, hogy nem jó az, amit csinált és még véletlenül se szidd meg! Amennyiben ehelyett az önbizalmát segíted és biztatod, sokkal eredményesebbek lesztek! Ellenkező esetben a gyerek akár feszültnek is érezheti magát a bilin, ezáltal akár napokig is visszatarthatja a székletét, amely nem csak lelkileg terheli majd meg őt, de egészségügyileg is igen káros lehet! Végül pedig persze úgyis a pelusban fog kikötni a több napos kaka. Próbáld úgy kezelni a gyermeked, hogy ne érezze magát nyomás alatt, más esetben nem csak a tréning húzódhat el jócskán, de akár a kapcsolatotok is kárát láthatja!

Székrekedés

Amennyiben a kicsi 2-3 napig sem tud nagy dolgot produkálni és talán a székrekedés jeleit mutatja, próbálj meg több gyümölcsöt és zöldséget bevinni az étrendjébe (tízóraira, uzsonnára, főétkezésekkor pedig szigorúan az evés előtt -kb 15-20 perccel-, nem pedig után!), valamint itass vele több minőségi folyadékot (víz és cukrozatlan teák, vagy frissen facsart gyümölcslevek). Hogyha a pici épp a bilin tapasztalja meg, hogy milyen érzés keményet kakilni, akkor lehetséges, hogy később nem szívesen csinálja majd oda, ezért ajánlott a gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étkezés feltétlenül ajánlott az egész tréning alatt (és természetesen azt követően is).
Amennyiben a csöppség szívesen ül a bilire már legalább egy hete, úgy akár nekiláthattok az “éles” tréningnek, vagyis pelus helyett bugyit húzhattok és napközben is gyakorolhattok.

Nem csupán a picin múlik…

Emlékezz a korábban már elhangzottakra, miszerint a bili tréning nem csupán a gyermeken fog múlni, hanem azon is, hogy te magad készen állsz-e! Ugyanis csemetéd hiába mutatja az összes jelét annak, hogy készen áll a második lépésre, hogyha te magad nem vagy odaadó és nem tudsz elég időt szánni a munkára, 100%-os türelemmel és kedvességgel.

Tanácsos későbbre tolni a tréninget amennyiben:

  • Amennyiben új baba érkezik néhány hónapon belül, vagy ha a kistesó csak most érkezett.
  • Épp költöztetek, vagy hamarosan költözni fogtok
  • A gyermeked épp beteg, vagy egy betegségből lábal kifelé
  • Változás történt a gyermeket körülvevő személyek körében (bébiszitter, bölcsis változások, stb..)
  • Ha te és/vagy a férjed nyomás alatt álltok a munkahely, vagy egyéb okok folytán
  • Amennyiben a testvérnek alvási, vagy magatartási problémái vannak
  • Karácsony, vagy nyaralás idején, mikor szintén nem tudsz 100%-osan a kicsire koncentrálni.

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján.

 

Speak Your Mind

*