6# Előkészületek: Amire szükség lesz!

Mielőtt gyermekeddel bele kezdenél a bili tréningbe, muszáj megbizonyosodnod arról, hogy minden eszköz és kellék megvan-e amelyre szükségetek lehet. Ha nem vagy rendszerezett és felkészült, akkor mindez az egész tréning kárára mehet…

 

Például nagyon fontos, hogy amennyiben többszintes az otthonotok, úgy érdemes minden szintre beszerezni egy bilit. Egyet a földszintre, a következőt az első emeletre, még egyet a második emeletre és így tovább… Mindezzel időt takarítasz meg, mert nem kell le és fel rohangálni a biliért, valamint nem szabad elfelejteni, hogy a bilivel való ismerkedés alatt a bilit kell a gyermekhez vinni, nem pedig a gyermeket a bilihez.

Egy, vagy több bili – legyen egyszerű és tartós, széles peremmel és magasítással a kifröccsenés ellen. Jó, ha a bili alapja széles, így a padlón marad, mikor a gyermek feláll. Kerüld a komplikált, tetővel ellátott darabokat. Mindenképpen ajánlott teljesen egyforma biliket vásárolni, mert ezzel elkerülhetjük, hogy a hisztikorszak közepén tartó csemete nekiálljon válogatni közvetlenül a kis, vagy nagy dolog előtt (mikor alig van idő bármire is) és kitalálja, hogy ő nem akar a piros bilibe pisilni, mert ő az emeleten levő zöld színűbe szeretne! :)

Gyermek wc ülőke – amely egy speciálisan kialakított ülőke, mely pontosan ráillik a normál wc ülőkékre. Olyat válassz gyermekednek, amelyik párnázott, nem csúszkál el a helyéről és kétoldalt fogantyú van rajta, hogy a gyerkőc kapaszkodhasson, ezáltal biztonságosan érezhesse magát a művelet folyamán.

Utazópárna – Egészen addig, amíg a gyermeked nem 100%-osan szobatiszta, a biztonság kedvéért érdemes az autóülésben, illetve a babakocsiban tartani egy párnát, melyen a gyerkőc csücsül az utazások folyamán. Ezt először vonjuk be polietilén (vagy nem csörgő műanyag) huzattal, majd ezután szerezz bej, vagy varrj rá egy kedves mintázatú, leszedhető, mosható huzatot. Ennek az a lényege, hogy a párnát speciális, különleges párnának kell “kinevezni”, mely által a kicsi szívesen fog vigyázni rá, ösztönzi őt abban, hogy nehogy lepisilje.
Mindez egy biztonságosabb verzió az egyszerű műanyag fóliával való borítással ellentétben, ugyanis abban az esetben, ha vízhatlan huzattal vonjuk be a gyerek ülését az autóban, vagy babakocsiban, akkor a gyermek biztonságosnak fogja tartani az ott történő pisilést, vagy kakilást. De mivel épp az ellenkezője az érdekünk, így a fóliázás nem javasolt.
A különleges utazópárna legyen lapos és a gyerkőc kedvencével díszített.

8 pár bugyi/alsónadrág – Fontos, hogy a tréningre néhány számmal nagyobb bugyikát vásárolj a gyerkőcödnek, hogy a kicsi könnydén le- és fel tudja húzni azt saját magának. Számítanunk kell a mosás és szárítás következtében előforduló zsugorodásra is.
A felhúzható pelenka a tréning folyamán egyáltalán nem ajánlott, mert ha a pelenka egyszer lekerül, akkor az maradjon is úgy és csak estére tegyük vissza, alváshoz. A felhúzható pelenkák csak összezavarják a gyerekeket, szóval kerüld a használatát.

Néhány válogatott mesekönyv, gyermekversekkel, dalokkal megtöltött cd lemez, vagy rajzfilm dvd-k – Érdemes a gyermek számára teljesen újakkal kezdeni, mert azok általában lekötik a kicsiket. Nem kell feltétlenül bevásárolnod ezekből, elég, ha elmész a legközelebbi könyvtárba és onnan kölcsönzöd ki azokat! Ezeknek a használatával elkerülheted, hogy csemetéd elunja magát, míg a bilin csücsül. A rajzfilmeket, tv műsorokat érdemes a sor végére hagyni és csak akkor felhasználni aduászként, ha a gyerkőc túl konok és nem akar a bilin csücsülni.

Jutalomtábla – szép színes, a gyermek kedvenc figuráival díszített tábla, amelyen fel van tüntetve a csöppség neve. Szerezz be hozzá különböző méretű, csillogó-villogó, színes csillagokat, vagy egyéb matricákat, melyeket jutalomként ragaszthatsz fel a táblára, mikor a gyerkőc jól teljesített. Használd a nagyobb és ékesebb darabokat, mikor kiemelkedően ügyes volt a lurkó. (A cikk végén találhatsz egy letölthető jutalomtáblát!)

Kisméretű törölközők – vagy arctörölközők, melyek csupán kb 20×20 cm-esek. Ezekre azért van szükség, mert a gyermek sokkal könnyebben használja ezeket a könnyű, kisméretű kéztörlőket a kézmosás után. Válassz olyan darabokat, melyeken csemetéd kedvenc figurája szerepel, ezzel is motiválva őt a használatukra.

Gyermek zsámoly/fellépő – Egy kisméretű zsámoly, melynek segítségével a gyermek könnyedén eléri a mosdót, hogy megmoshassa a kezeit. Később jó szolgálatot tehet a wc használatakor! A célnak tökéletesen megfelel az IKEA zsámoly, amely nem csak hogy nagyon praktikus, de csupán 495 Ft!

Ruházat – A tréning első néhány napján  érdemes a gyerkőcöt  csupán egy rövid ujjú pólóba és egy bugyiba öltöztetni. A póló ne legyen hosszú, hogy ne kelljen a kicsinek külön arra is figyelnie. Később, mikor már nagyban benne vagytok a tréningbe, akkor sem szabad a csemetét komplikált ruházatba öltöztetni, ehelyett mindig törekedj az egyszerűségre és olyan ruhadarabokat adj a kicsire, melyet ő maga is könnyen le- illetve fel tud húzni, mikor a bilit használja.
Például a body-kat ilyenkor már muszáj lesz hagyományos trikókra-pólókra cserélni, valamint kerüld az egyberészes és sok gombos ruhácskák használatát is!
Mindig legyen kéznél 2-3 tartalék ruházat.

Két db vödör – melyekre az első lépés alatt lesz szükség, mikor befejezitek a pelenka használatát. Az egyik vödörbe meleg vizet kell tölteni egy kis samponnal keverve, szivacsot előkészítve, hogy ezzel máris fel lehessen takarítani az esetleges baleseteket. A másikba pedig hideg vizet tölts egy kis mosószerrel elkeverve, ebbe pedig a bepiszkolódott bugyikat/alsónadrágokat teheted ázni.

 

Annak ellenére, hogy teljesen igazat adok a szerzőnek, én két különböző bilit vásároltam, mert szerettem volna Mókusnak egy extra kényelmeset, melyen ülve nyugodtan nézhet mesét is anélkül, hogy éles vágások borítsák a combját a használat után. Egyenlőre csak az egyik emeleten bilizünk, így a másik bili is ott van mellette, melyet valamelyik kedvence “használja”, miközben csemetém a sajátján csücsül.  Mindenképpen ajánlom az IKEA-s bilit, mert mindenben megfelel a leírtaknak, nagyon olcsó (395 Ft) és nem utolsó sorban nagyon szép színekben kapható! A kényelem szempontjából sincs vele gond, én csupán 5 csillagosat szerettem volna Mókusomnak, így a “fő” (békás) bilink egy Fisher Price darab, nagyon szeretjük, mert kivehető kis tartálya van, így nem kell az egész bilit magunkkal cibálni a kiürítésekor.” – Leoness

 

Íme az említett jutalomtábla, amelyet letölthetsz, ha a jobb egérgombra kattintva a mentést választod. Itt egy kisebb kép látható, de a számítógépeden ennél nagyobb kép fog megjelenni, melyet könnyedén ki tudsz nyomtatni. Sok sikert a tréninghez! x

 

És íme egy kitöltött verzió:

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján


Comments

  1. Mar varom, hogy Lucaval nekikezdjunk…mindig tanul valami ujat az ember, tetszik hogy ilyen osszeszedett, koszi a forditast.

  2. Szió!mizu?hogy álltok a bilizéssel?kezd jóba lenni vele a fiatalember?:-)

  3. Sziasztok lányok! Mi egyenlőre csak reggel bilizünk, mert még nem érzem, hogy Mex készen állna a tréningre. Talán tavasszal. Most úgy csináljuk, hogy felkelés után 15-20 percet nézhet mesét, miközben a bilin csücsül. Egyenlőre csak pisi van ilyenkor, kaki még nem volt. Mindez csak azért, hogy szokja, megismerje a bilit. Mire elkezdjük élesben, addigra befejezem a könyv fordítását is. Köszönöm a hozzászólásokat! x

  4. Ismét a jutalomtábla :) Szuper jó dolog!
    Az összefoglaló nagyon tetszik! Mi is lassan elkezdjük a lányokkal (2.5 éves ikrek). Szerintem badarság, hogy csak tavasszal, meg nyáron érdemes csinálni. Lehet, hogy egyszerűbb, de ha télen jól befűtesz az otthonodba, akkor ott is rohangálhat pucéran a gyerek :) Meg különbenis csak egy hét, nem? :)

Speak Your Mind

*