9# Bili-nyelv

A bili bevezetésével, bemutatásával egy időben igen fontos, hogy eldöntsétek milyen szavakat fogtok használni mind a tárgyakat, mind a testrészeket, mind pedig a cselekményeket illetően. Amennyiben a gyermek éppen bölcsőde, vagy óvodakezdés előtt áll, úgy érdemes megbeszélni az óvónőjével, hogy ők a bölcsiben, vagy az oviban milyen szavakat használnak minderre. A “Pipi és pupu” igen gyakori, de sok helyen használják a “pisi és kaka”, vagy az “egyes és kettes” párokat. Akárhogyan is alakul, a legjobb, ha egyeztetsz ezzel kapcsolatban, ezzel is elkerülve, hogy a gyermeket megzavarják az ott töltött első napok. A pici frusztrálttá válhat, ha úgy jelzi a dolgát “pupu”, miközben mindenki más azt mondja “kaka”.

Amennyiben eldőlt, milyen szavakat fogtok használni, úgy nagyon fontos, hogy a családban lehetőleg mindenki ugyanazt mondja csakúgy a tréninget követően, mint a bilizés megtanulása alatt.

Mikor belekezdtetek a tréningbe és a gyermek már bugyit, vagy kisnadrágot visel, nagyon-nagyon fontos, hogy sose mutass dühöt, vagy undort, ne lásson rajtad semmiféle rosszallást, mikor “baleset” történik.
A szülők gyakran mondanak hasonlókat, mint “Ó, te csúnya baba, micsoda pisis, büdi bugyi”, vagy “micsoda büdös kaka”.
Sok kisgyerek igen érzékeny a testi funkcióira és helytelennek fogja érezni az amúgy teljesen természetes pisit, vagy kakit, visszautasíthatja az elvégzésüket. Nagyon sok gyermek szenved efféle gondokkal, melyekből komoly bélproblémák alakulhatnak ki a fejlődés során. Mindez csupán azért, mert a szülők érzéketlenül reagáltak az egyes balesetekre.

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján

 

Comments

  1. El sem tudom mondani, mennyire örülök ennek a blognak! :)

Speak Your Mind

*