Az a drága idő…

Nem könnyű beosztanunk az időnket, főleg, ha egy csemete tépi a ruhánkat minden alkalommal, mikor csinálnánk valami házimunkát. Attól függetlenül, hogy Porontyom viszonylag önálló, voltak, és vannak is helyzetek napi szinten, mikor nincs el egyedül és kellek neki. Természetesen mindig ott vagyok és fél szememet rajta tartom, segítek neki, ha kell, de nem bújok a fenekébe, hanem hagyom önállóan játszani. Persze ezt az időt, mikor elvan, máris kihasználom és csinálok közben valami hasznosat. Vasalok, rámolok, mosok, olvasok, stb. Amibe csak tudom, bevonom őt is. Pl majdnem mindig együtt főzünk, mindent megmutogatok neki, megengedem, hogy megfogja az edényeket, játsszon velük kicsit. A mosogatógépet rendszeresen kipakolja nekem. Megmutattam neki, hogy a pultra kell felpakolni az edényeket és így is tesz. Ezzel mondhatni megspórol nekem vagy 10 percet :) közben pedig egyéb konyhai tevékenységeimet űzöm.

Együtt könnyebb

Nagyon sok mindent lehet gyerek mellett csinálni. Ha a lurkó nincs eltiltva a dolgoktól és megnézheti, megtapinthatja azokat, szépen el van neki magyarázva, mi-micsoda (pl hogy a vasalóhoz nem nyúlunk, mert forró és megégeti magát), akkor könnyebb dolgunk lesz, mert valamelyest enyhítjük a kicsi kíváncsiságát, így tudjuk csinálni a dolgunkat, akár a gyerekkel együtt. Pl Mex ráülhet a porszívóra, miközben takarítok vele, majd a végén ő is tologathatja a csövet. Ez persze az elején szépen el van neki mondva, hogy picit várnia kell, de meg fogja kapni ő is a porszívót és segíthet nekem. Persze, ha látom rajta, hogy nem fogja annyiban hagyni és azonnal akarja, akkor bele sem megyek a játékba, hanem azonnal a kezébe adom és segítek neki -megelőzve ezzel a hisztit-, majd 2 perc után megunja és már csinálhatom is a dolgomat :) A portörlés sincs másképp. Két portörlő macskánk van, az egyik az övé :) Utánoz engem és a maga módján segít nekem.

Gépek hada…

A számítógép ma már az életünk része, én mégis igyekszem határt szabni az ott töltött időnek, csakúgy, mint a tévénél. Persze Csibém 22 hónaposan még nem ül le az íróasztalhoz, hogy megnézzen egy YouTube videót, vagy nekiálljon egy videojátéknak…. nem. Arról van szó, hogy nem akarom, hogy azt lássa, hogy a szülei sokat ülnek a gép előtt. Erre nagyon allergiás vagyok. Párommal ezt még az elején megbeszéltük, hogy ha a gyerek ott van, akkor nem lesz “gépezés”. Ezt nagyjából sikerül is betartanunk és maximum akkor nyomjuk a billentyűket a gyerek jelenlétében, hogyha Ő közben rajzfilmet néz, vagyis este. Mesenézés közben már az ölembe rakom a laptopom, de persze félszemmel és félfüllel akkor is Mókussal vagyok és együtt örülünk egy-egy vicces jelenetnek, valamint elmagyarázom neki, ha nem ért valamit a rajzfilmből. Sokat ülök a gép előtt, ez tény és való, de ez nem megy a gyermeknevelés kárára, mert szétválasztom a kettőt. Áltlalában 8kor kelek és éjjel 2-kor szoktam lefeküdni. Mókus 9 körül ébred és este 9-kor fekszik. Napközben pedig van egy délutáni 2-3 órás alvása, amikor szintén leülök cikkeket írogatni, fordítgatni.

Együtt Apával

Az édesapák is lehetnek önállóan együtt a gyerekkel, már egész pici kortól. Ezt az időt is nagyon okosan ki lehet használni. Nekem nagy szerencsém van, mert a párom állati odaadó és segítőkész, önálló! Ha vásárolni megy, mindig magával viszi Csemetéjét, nem számít, hogy kisebb, vagy nagyobb shoppingolásról van szó, legyen az supermarket, vagy bútorüzlet, Csibét nem hagyja itthon. Amióta kiköltöztünk hozzá, vagyis Mókus 1 éves korától hétköznap csak kettejüké az esti lefekvős időszak. Vacsi után elmennek fürdeni, majd a mesenézést követően párom viszi lefektetni kisfiát, mikoris mesélés van, meg az ő kettejük kis ablakon kikukucskálós-autóvizsgálós rituáléja :) Így van extra 2×30 percem, mialatt nem a tévét bámulom (egyébként sosem tévézek), hanem pl. blogot írok :)  Hogy nekem is jusson az altatásból, szombat- és vasárnaponként nekem marad ez az öröm. Úgy gondolom, hogy ez így egy nagyon jól működő dolog és örülök, hogy kitaláltuk, mert Mókus egész nap velem van, de így az apukájával is több “privát” időt tölthet már egészen pici korától, és ez minden bizonnyal jó hatással lesz a kettejük későbbi viszonyára is.

Kellemes és ügyes időbeosztást kívánok :)

Comments

  1. Nálunk a mosógépbe való ki-be pakolást szoktuk együtt csinálni. De a porszívó is jó ötlet :)

  2. Köszi az ötleteket! A közös porszívózást mi is kipróbáltuk :)

  3. Bár ilyen párom lenne…

  4. Dejó :)

Speak Your Mind

*