5# Az együttműködés fejleszthető!

Előfordul, hogy a gyermek nem működik együtt a feladatok elvégzésében, még olyan egyszerű dolgokban sem, mint az öltözködés, vagy a rendrakás. Ilyenkor igen nagy segítség lehet a jutalomtábla, melyre újabb és újabb csillagok, matricák kerülhetnek fel minden egyes alkalommal, mikor a gyermek hajlandó volt teljesíteni a feladatát…

Ez a fajta motiválás, jutalmazás még akkor is működik, ha a gyermek még nem egészen érti a tábla pontos jelentését, mert a számos színes csillag és matrica, mely naponta felkerül a táblára, kiváló jelzésként fog működni, mivel a gyermek láthatja, nyomon követheti, hogy mikor és milyen gyakran viselkedett helyesen.

Egyúttal számolhatja, hogy mennyi csillag van még hátra a jutalomig. Érdemes megadni ezt a lehetőséget a gyerkőcöknek, hogy játszva tanuljanak meg helyesen viselkedni és örömmel fognak együtt működni, ha tudják, hogy pl. 5 csillag után jár egy szelet csokoládé, vagy pl. 7 db 5 csillagos nap után után a szülei elviszik őt moziba. További jó ötletnek bizonyul, ha x-el jelölünk meg, majd elnevezünk egy négyzetet, azt a nevet adjuk neki, amely a feladat amit meg kell tanulni, megtenni. Amikor sikerült, rákerülhet a matrica az x-re.

Amikor több egymást követő nap úgy végződött, hogy az összes x le van takarva, valamint a gyermek mutatja a készenlét többi jelét is, már biztosak lehetünk abban, hogy csemeténk készen áll az első lépésre!

Valahogy így néz ki egy jutalomtábla:

Íme egy jutalomtábla, melyet magam készítettem!
Töltsd le bátran és nyomtasd ki!

(letöltve nagyobb méretet kapsz)

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján

 

Comments

  1. Tetszik ez a Jutalomtabla dolog…ki is fogom probalni :)
    Koszi

  2. Szivesen! :) Azért is nagyon jó, mert lehet vele egy bizonyos dologra koncentrálni, pl. a szobatisztaságra.
    Túlzásba vinni azért nem szabad, mert nyilván nem az a cél, hogy a gyerkőc a csilli-villi csillagokért és az ezzel járó jutalmakért hajtson, hanem saját magáért! Szóval csak okosan ;)

  3. Jó dolog, nálunk is bevált! Mind a 4 gyereknél!!! A letölthető tábla is nagyon tetszik, a két kicsi lányomnál még aktuális, úgyhogy gyorsan le is töltöttem :) Biztos imádni fogják! Köszönöm!

Speak Your Mind

*