Dr. Dolittle…

Gondolom a cím sokat elárul…. kisfiam egy hét múlva tölti be a 18. hónapot és nem hajlandó emberi hangon megszólalni. Az állatok nyelvén viszont annál inkább :) Már számtalan jószágot utánoz. Fel sem tudnám sorolni. Néhány hónappal korábban volt egy-két szó, melyeket már egész jól kimondott, de azok egyik napról a másikra feledésbe is merültek. Kértük, és azóta is folyamatosan kérjük, hogy mondja, de nem hajlandó rá. Tudom, hogy tud beszélni, csak nem akar :) Mindez egyáltalán nem bosszant, inkább még-még és még izgatottabbá tesz, mert már nagyon várom, hogy beszéljen a Kismanóm. Tudom, sokan mondják, hogy hamarosan meg is fogom unni, de ezt nem tartom igaznak. Sokmindenre mondták már ezt, pl., hogy “majd ha járni fog, hogy fogod unni.. stb” de ez nem igaz, mert örülök annak, hogy jár és szivesen rohangálok utána, ha kell! Nincs ezzel semmi bajom. Egyébként pedig, mivel Zoé már beszél, így a bőrömön is megtapasztaltam, hogy a picike szókincsükből össze eszkábált kis mondatokból is sokkal egyszerűbb megérteni őket, mint a mára már rendszeressé vált ACTIVITY-vel :) Mert hogy ez megy, méghozzá keményen. Ő mutogat, én pedig kitalálom :) Már azt a praktikát is bevetettem, pontosabban Folyamatosan teszem, hogy szándékosan (és nem kevés alkalommal nem szándékosan is) nem értem meg, amit akar, hogy ezzel is ösztönözzem őt a beszédre. Eddig eredménytelenül… de kitartó vagyok :))
Egyébként mindent megért, amit mondok neki! Együtt teszünk-veszünk a lakásban és az udvaron. Segít főzni (kavargatni), mosógépbe bepakolunk, söpréskor tartja a lapátot :), virágokat locsolunk, kigazoljuk azokat, stb… stb..
A képeskönyvekben már az összes tárgyat és élőlényt felismeri, megmutatja. Pedig jó sok van belőlük.
Az állathangokon kívül sok egyéb dolgot is utánoz, pl. ajtónyikorgás, vízforralófütyülés, autóberregés, vonatfütty, stb…, de egy db valódi szó sem akar kicsúszni a száján…
Így történt hát, hogy keresztapukája, Tomi elnevezte őt Dr. Dolittle-nek, aki a filmben az állatok nyelvén beszél, ugyebár :)

Speak Your Mind

*