Egy pszichiáter szavai… (nagyszülőkről)

A nőnek egy idő után dolgoznia kell, tehát óhatatlanul bejön a saját anyja szereplőként. A mama valószinüleg rengeteg hibát követett el a lányával szemben, amelyek egyáltalán nincsenek lerendezve, tele van bűntudattal a lányával szemben, tehát óhatatlanul a bűntudatát akarja feloldani azzal, hogy az unokáinak sokkal többet enged meg, mint amennyit kéne, így az ilyen nagymamák mindig elkényeztetik az unokájukat. Ezzel aztán folytatódik a nagyi és a saját lánya közti konfliktus. Mama: “Ugyan már, olyan pici, hát most miért csinálod ezt vele?” A lánya: “Miért nem hagyod, hogy a gyereket én neveljem?” Sokszor mindez a gyerek előtt történik, így a gyerek idővel megtanulja azt, hogy kinél mit lehet megteni. A jó ebben az, hogy gyrosan megtanul alkalmazkodni, a rossz az, hogy így a családon belül megtanulja összeugrasztani a hozzátartozóit, vagyis játszmázni. Rövid távon jól jár, hosszú távon azonban ráfázik. Egyik távoli ismerősöm családjában ez történt. Ott kimondták, hogy a nagyinál azt lehet csinálni, amit a gyerek akar. A nagymama azért van, hogy elkényeztessen, hogy lehessen csokit enni, tv-t nézni, tehát dől az összes felállított szabály… Na, most az állt elő, hogy ez a nagymama meghalt, de egy spirituális fényködben még most is létezik a családban, hogy ő volt a szuper, “az igazi nő”, az anya ezt meg sem tudja közelíteni. A meglévő anya-gyerek kapcsolat teljesen vacak. Bezzeg az utópisztikus nagymama, aki mindent megadott, meg szeretett, meg nála meleg volt… és a rohadtság az egészben, hogy ő a jófej.

A mai napig emlékszem arra, hogy mikor a mézet ettem a nagyinál, az mindíg finomabb volt, mint az otthoni. Szerintem ugyanaz a méz volt,  de a nagyi kényeztetett is mellé. Tehát a nagyszülők ahelyett, hogy kimondanák a gyerekeiknek, hogy mi volt az, amiben hibáztak, tévedtek, erről nem beszélnek, hanem a bűntudatuk oldása miatt jól elbasszák az unokát. És ennek még nagyon komoly következménye lesz, mert a következetlenségből adódóan a szülő elveszíti a megfelelő presztízst, amivel nevelni lehet. A gyerekek így nem fognak rá hallgatni. Igazából ez egy szép külsőbe csomagolt, nagyon durva érzelmi gyilkolás és manipuláció.

Részlet Dr Csernus Imre A Nő című könyéből

Comments

 1. Jó ég…. ezt megmutatom az anyósomnak :)

 2. Ezt a cikket nagybetűs nyomtatásban kellene kitűzni minden idióta anyós hűtőjére (vagy a legforgalmasabb helyre)! Szörnyű, hogy milyen emberek vannak! Merítettem néhány ötletet a cikkből! Köszi!

 3. Nekem az apósommal van a gond (anyós nincs). Elkényezteti a gyereket, de annyira, hogy nem lehet vele bírni, mikor hazajön egy-egy ott töltött nap után. Muszáj tennem valamit tudom, de a párommal sem akarok összeveszni emiatt. Az apósom elég önfejű. Tudnál tanácsolni valamit, hogy mit tehetnék?

 4. Most olvastam el a másik cikkedet, amelyben azt írod, hogy tudni kell megbeszélni. Sok erőt adott és igazad van, először a párommal kell letisztáznom a dolgokat. Megpróbálom, remélem sikerül dűlőre jutnunk! Köszönöm ezeket a cikkeket!

 5. Nagyné Fóti Erika says:

  Hát ez fantasztikus!!! Azonnal megveszem a könyvét!!

 6. Én is megmutatom a “mamának” :D :D

 7. Uhhh… Ezeket (ezt és amit Te írtál) kinyomtatom…. Helyettem is beszél… Erre tudom majd alapozni a mondandómat, de én is először a férjemnek fogom megmutatni. Neki is segítenie kell ebben, és mellém/mellénk, az új családja pártjára kell állnia! Ez menni fog, mert neki is hasonlóak a gyermeknevelési “nézetei”.
  Köszönöm ezt a cikket! Meg persze azt is amit te írtál!!!

 8. Nagyon szívesen! Örömmel fogadom majd a sikerbezámolókat is :) Hajrááááá!!

 9. Na ezt a doktor úr frankon leírta,megfogalmazta!De jogszabályba is lekellene ezt írni,mennyire káros az ilyen “jó” nagyszülő hozzá állás!Gyerekvédelmi törvénybe ezzel!!Annyíra dumálnak a gyerek jogairól,de erről,hogy lelkileg milyent kártokoznak nekik tesznek rá magasra!!
  Szép napot!
  két fiús anyuci:)

 10. Ez pontosan így van és ezen kívül sok-sok más dolog is, melyet hogyha “tanítanának” a szülőknek illetve nagyszülőknek, akkor nem lenne annyira sok őrület a családokban és sokkal jobb anya-gyermek kapcsolatok lennének, ebből kifolyólag pedig nem lenne annyi rossz ember. Sokszor tudatlanságból bánnak úgy a szülők a gyerekekkel, ahogy, mert nem tudják, mi lesz a tetteik következménye. Ha tisztában lennének vele, akkor nyilván máshogy nevelnék a gyermekeiket. Én el tudnék képzelni egy kötelező egynapos felkészítő tanfolyamon a terhesség alatt, ahol konkrét pszichológiai tájékoztatást kapnának a kismamák arról, hogy milyen viselkedés milyen következménnyel járhat. Köszönöm szépen a hozzászólást! Szép napot Neked is! Leoness

 11. Na végre, valaki őszintén megmondja a “tutit”. Holnap megveszem a könyvet. Nem ártana az anyósomnak (ő a világ legintelligensebb anyukája, nagymamája, egyébként velünk lakik) is elolvasni, ja meg a kisfiának… Ketten folyamatosan manipulálják a fiamat, akivel már teljesen elromlott a kapcsolatom emiatt, a házasságom és én is romokban, stb.

 12. Kedves Brenda!
  Sajnálom, hogy ilyen a viszonyod az anyósoddal… biztosan nem lehet könnyű együtt élni vele. Teljes mértékben megértelek, mert ez nem egy egészséges “életmód”. Azonban azt kell, hogy mondjam, hogy mindenből van kiút. Ha ránézel a párodra és még látod benne azt a férfit, akibe valaha beleszerettél, akkor nagyon nagy energiaráfordítással ugyan, de sikerülhet rendbetenni a kapcsolatotokat. Hisz mégiscsak ő a gyermeked édesapja. Ha pedig nem, akkoris nyilván érzed, hogy valamin sürgősen változtatnod kell. Mindezt persze legbelül Neked kell tudnod, mindenesetre Dr. Csernus Imre A férfi és A nő c. könyveinek elolvasása talán segíthet eldönteni, hogyan is tovább.
  Szorítok nektek és váom a további beszámolókat!
  Szép napot kívánok!
  Helga

Speak Your Mind

*