Ha nem eszik a baba…

Nálunk minden tökéletesnek bizonyult, az evést leszámítva… Ez az egyetlen téma, amellyel gondban vagyok, ezért ebben vagyok a legtájékozottabb. Igen jó tanácsoknak vagyok a birtokában, melyek kellene, hogy működjenek, azonban nálunk nem voltak 100%-osak..  igen, voltak problémák, nem tagadom. Azonban fontos, hogy nem erőltetem! Ha nem kér, akkor nem kér! Több lehetőséget is tárok elé, hogy legyen miből válogatni. Tudni illik az ekkora gyerkőcöknél nem ritka az olyan dili, hogy egy hétig szeret valamit, majd később rá sem bír nézni, mást akar és így tovább. Olykor pedig csak egy fajta ételt hajlandóak megenni hetekig! Ez is előfordult már! Fontos, hogy mindig legyen választási lehetősége a picinek. Nálunk volt, mikor 4-5 féle kaját raktam ki csemetém elé és még így sem volt jó semmi. Elővettem az ötödiket, majd befalta. Néhány nap múlva ismét mindent megevett. A mai napig előfordulnak ilyen “dilik”. Egy hétig nem eszik rendesen, aztán még a vasat is befalná. Hisz nálunk, felnőtteknél is előfordul, hogy olykor van étvágyunk, máskor pedig kevésbé. A bébi pedig nem egy robot, nem is szabad azt várni tőle, hogy úgy viselkedjen. Természetesen az a cél, hogy megegye, amit az asztalra teszünk és ne válogasson. Nyilván nem túl jó dolog, hogy több étel közül a sokadikat eszi csak meg a gyerkőc, azonban ne felejtsük el, hogy picikről van szó, akik nem tudják elmondani, mit akarnak, mit ennének szívesen. Ez az időszak is csak néhány évig tart, míg kialakul a gyerkőc étvágya. Ezután már sokkal könnyebb lesz, mert el tudja mondani, hogy mit enne, de legfőképpen, hogy mit szeret. Addig pedig nekünk csupán annyi a dolgunk, hogy minél változatosabb étrendet biztosítsunk, türelmesen kínáljuk a gyermeket és ami nagyon fontos, hogy ne adjunk kekszeket és egyéb édességeket, chipseket az étel helyett. Ezesetben rászokik ezekre és végképp nem fogja megenni a rendes ételt, később sem! Ha pedig erőltetjük, akkor egy életre elronthatjuk az étvágyát, vagy ami rosszabb, a saját biológiai étvágya borul fel és emiatt jóval később, vagy talán csak felnőtt korában “nagyevő” lesz, aki nem tudja hol a határ. Ennek pedig kövérség a vége! Ezért utálom, illetve tartom rossz dolognak azt az elvet, hogy “mindent meg kell enni, ami a tányérodon van gyermekem” – persze.. Az utolsó falatig… micsoda igazságtalanság!

Mindenféle “praktikák”

 • Tömés, avagy “mindent meg kell enned gyermekem, az utolsó falatig” (baromság)
 • Zsarolás (Nem nézhetsz tévét, ha nem eszel. Nem kapsz édességet, ha nem eszel stb..)
 • Jutalmazás (Nézünk jó rajzfilmet, ha ügyesen eszel. Kapsz finom desszertet, ha szépen eszel stb)
 • Kitapasztalni, hogy mire van szüksége a gyereknek, majd olyat készíteni neki
 • Megfigyelni, hogy mikor van szüksége ételre
 • Megfigyelni, hogy miért nem eszik a gyerek, majd e-szerint cselekedni
 • Figyelemelterelés..

Ahogyan mi csináljuk:

 • Megfigyeltem, Mókus mikor eszi meg rendesen az ebédjét. Akkor, ha reggeli és ebéd közt, tízóraira nem eszik gyümölcsön kívül semmit! Sem keksz, sem sajt, sem pedig más! Csak friss gyümölcs (bármennyi) és néhány óra múlva úgy megeszi az ebédet, mint a huzat! Később jöhet az uzsonna, majd pedig a vacsi. Két étkezés közt nincs nasi! Van tízórais és uzsonna, természetesen mindkettő minőségi, főleg gyümölcs, vagy tejtermék!
 • Nem mindegy, hogyan néz ki az étel, amit a gyermek elé rakunk! Attól még hogy pici, nem hülye egyik sem! Te sem ennél meg olyat, ami undorító kinézetű! Én helyes kis katonákat készítek és 2-3 rekeszes tányérban rakom Csibém elé. Külön a zöldséget, pékárút és sajtot. Esetleg külön kis, figurás lágytojás tartóban a ketchup-ot, vagy majonézt. Főzelék esetében szintén lehet hasonló módon, mélyebb, rekeszes tányérba rakni a főzit, kenyércsíkokat és husikockákat, de játszhattok is a különböző formákkal és feldíszíthetitek a tányért. További ötletekért látogass el a Tündéri Konyhámba.
 • Hagyom Őt önállóan enni! Bár ez bevallom, nem volt nehéz, mert már 6 hónapos korában nem hagyta, hogy etessék. Saját maga akarta használni a villát és a kanalat. Pici falatok készültek neki, és mára szinte tökéletesen eszik. Kanállal kb 16 hónaposan, villával pedig már egy éves korában gond nélkül falatozott.
 • Volt, hogy csapkodott és kiverte a kanalat is a kezemből, de a türelmemet akkor is muszáj volt megtartanom. Igen… rohatd nehéz, de kitartónak kell lennem, tudom, mivel a balhé senkinek sem jó! Ha kell, századszor is nyugodt hangnemben mondom el, hogy mi helyes és mi nem! Természetesen nem vagyok tökéletes, nálam is volt, hogy elszakadt a cérna… Nagy levegő és kitartás! Elmúlik ez az időszak is! Én már csak tudom!
 • Nem noszogatom, hogy “egyél már”, “mi lesz már” “egyél-egyél” stb. Nem szabad! Annál inkább nem eszik! Le kell ülni mellé és jó példát mutatni, vagyis enni. Én ezt teszem. A legtöbbször beválik.
 • A figyelemelterelést is csináltuk, rajzoltunk, autóztunk, repült a helikopter a szájába, stb-stb, de szerintem akármennyire is nem javasolt, a legtöbb esetben elkerülhetetlen. A totyogó gyerkőcök nem tudnak a fenekükön megülni csak nagyon-nagyon rövid ideig és ebbe az evés is beletartozik. Számukra szörnyű hosszú az a 10-15 perc, amit a székben kellene tölteni és csak enni.. baromi unalmas. Pár hónap és kinövik, addig is arra kell figyelnünk nekünk szülőknek, hogy ne csak így egyen a gyerek. Lehet figyelemelterelni, de ne állandóan, vagy legalábbis mindig máshogy. Közben tanácsos mondogatni a gyereknek, hogy milyen ügyesen eszik, hogy azért tudatában legyen annak, hogy közben más is történik a játékon kívül.
  Nekem nem igazán tetszett ez a megoldás, ezért hamar el is vágtam és más módszereket kerestem, pl játszottunk, de az volt a feltétel, hogy akkor gurítom vissza az autóját, ha önállóan bekap egy falatot! Ez nagyon bevált!!
 • Ezután következett nálunk a jutalmazás, amely szintén nagyon hatásosnak bizonyult! Bevallom olykor-olykor bele estem a zsarolás csapdájába is, de csak ritkán. Egész jól eszik, ha mondogatom neki, hogy “milyen ügyes nagyfiú vagy és amiért szépen eszel, elmegyünk egy jó nagy kört biciglizni, vagy kacsákat etetni stb” Minél többet megért a gyerkőc, annál könnyebb lesz vele! A következetesség azonban itt is nagyon fontos, akár jutalmazol, akár zsarolsz! Ha azt mondod, hogy nem nézhet tévét, akkor e szerint kell cselekedned és aznap nem bekapcsolni a televíziót, ha nem evett a gyerek. Ha mégis megteszed, akkor ne csodálkozz, ha legközelebb hülyére vesz és megint nem eszik rendesen! Pár alkalommal nem nézheti meg a kedvenc műsorát, vagy nem kap desszertet, (miközben a többiek boldogan falják) és hidd el, hogy ő is enni fog!
 • Egy további, szintén sikeres megoldás nálunk a bábozás volt. Két báb figura a kézre, akik beszélnek a kicsihez, érdeklődnek afelől, hogy mit eszik, mit csinál, stb… Rájuk jobban hallgatott, mint rám :)
 • Készíts a gyermekednek finom ételt! Attól, hogy jóízű az ebédje, még lehet egészséges is! Kukkants csak bele a MókusKonyhába! Fantasztikus!

Néhány egyszerűnek tűnő, mégis étvágytalanságot okozó zavaró tényező:

 • fogzás (ömlik a nyála, turkál a szájában, az ínyét maszírozza, esetleg lázas, nyűgös stb)
 • melege van (nyári hőségben, vagy túlfűtött lakásban, esetleg túlöltöztetés miatt)
 • frontérzékenység
 • betegség, hasfájás
 • de az is gyakran előfordul, hogy egyszerűen nem ízlik az étel, nem tetszik az állaga, vagy a hőmérséklete, szaga, stb.
 • két főétkezés közt túl sokat, vagy túl sok szénhidrátot evett
 • két étkezés közt nem telt el elég idő

Jó étvágyat minden kis Mókusnak :)

Comments

 1. Kerekné Liszkai Laura says:

  Szuper ötletek! Kisfiam 2 éves koráig nagyon jó evő volt, sőt… Most van hogy egész nap nem tudok egy falatot sem lekönyörögni a torkán.

Speak Your Mind

*