4# Figyelj a jelekre!

Mikor egy gyermek eléri a 18 hónapos kort, el lehet kezdeni megfigyelni bizonyos jeleket, melyek arra utalnak, hogy a csemete készen áll az első lépésre a szobatisztasághoz vezető úton…

Az alábbiakat kell megfigyelni:

A gyermek:

  1. Betöltötte a 18. hónapot
  2. A pelenkája gyakran száraz, miután felébredt a délutáni alvásból, vagy ha az csere után több órán át száraz marad.
  3. Jelzi, ha éppen kakil, vagy pisil. Pl. nagyon csendben van és koncentrál, vagy ujjal mutogat a pelusára, esetleg mondja, hogy épp mit csinál, mikor a dolgát végzi.
  4. Megért és végrehajt olyan egyszerű utasításokat, mint pl.: “menj és fogd meg a piros labdát”, vagy “tedd a játékodat a dobozba”.
  5. Szívesen gyakorolja ruháinak lehúzását, pl. cipők, zoknik, nadrágok és bugyik. Megérti mi az, felhúzni és letolni az egyes ruhadarabokat.
  6. Képes megmutatni különböző testrészeket, pl. orr, köldök, láb, stb.
  7. Képes nyugodtan ülni és koncentrálni legalább 5-10 percig játékkal, könyvvel, vagy rajzfilmmel.

Amennyiben a gyermek nem mutatja mind a 7 jelet, úgy nem ajánlatos nekivágni az első lépésnek. Még abban az esetben is, ha a pelenkája gyakran több órán keresztül száraz, nagyon nagy tortúra tortúra és hosszadalmas lehet a szoktatás, ha a gyerek nem tud nyugodtan ülni 5 percnél tovább, vagy nem fogad szót az egyszerű kérésekre.

Ilyenkor tanácsosabb gyakorolni, bepótolni a hiányosságokat és csak néhány héttel, vagy hónappal később belevágni a tréningbe, amikor már biztos, hogy az összes jel “stabil”.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyors és hatékony szobatisztaság elérésének érdekében a gyermeknek és a szülőnek is készen kell állnia!

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján

 

Comments

  1. Szia! Lassan elkezdjük a dolgot Abival. Bili és a jutalomtábla, matricák előkészítve….nagyon várom már!!!!

  2. Szorítok!! :)

Speak Your Mind

*