Hullámospapagáj

Sok-sok ezer kilométerre innen, a távoli Ausztráliában él egy aprócska papagáj (noha igazán kicsi, mégsem tartozik a törpepapagájok közé). Csoportosan jár, s egész nap kóborol, hogy apró magvakból álló napi betevőjét összeszedegesse. Vagy százötven évvel ezelőtt néhányat hajóra tettek és elhoztak a vén Európába. Megkezdődött a hullámos papagáj diadalútja…
A papagáj nem magányos szerzet ám! Szíve szerint együtt lakna egy mamagájjal is – mert párosan szép az élet! Ha szerencséd van, még az is előfordulhat, hogy néhány babagájjal is megajándékoz Téged. Ez lenne ám a papagájhullám! Ha csak egyetlen kis papagájod van, akkor is tarthatod őt jól, de sokat kell ám vele foglalkoznod: hiszen így egyedül Te jelented számára a társaságot. Unalmát ne tükörrel, keljfeljancsival próbáld meg elűzni, inkább beszélgess, játssz vele sokat! Neki aztán megmondhatod a magadét, s ha kitartó vagy, előbb-utóbb válaszolni is fog rá. Nem rejti véka alá a véleményét, ezért jól válogasd meg, mire tanítod meg! Persze előfordulhat az is, hogy némasági fogadalmat tesz, és egy árva szót sem fog kinyögni elszánt próbálkozásaidra válaszul.
Ha már megvan a te boldogságod kicsiny kék (vagy zöld, sárga, fehér, lila) madara, úgy fogod érezni majd, hogy körülötte forog a világ, de vigyázz, nehogy ő is szó szerint így érezze! Ezért semmiképpen ne tedd a szoba közepére: inkább keress neki egy nyugalmas sarkot. A kalitkát ne állítsd a földre, hanem körülbelül szemmagasságba: a madarak félnek mindentől, ami fölöttük mozog. A papagáj igen virgonc kis jószág, így a kis méretű, “testre szabott” kalitkában úgy érezné magát, mint te a liftbe zárva. És ugye nem volna jó liftben lakni? Előny, ha a tágas kalitkában vízszintes a rácsa: ezen könnyebben tud fel-le mászkálni a lakó. A papagáj fán szeret üldögélni, nem holmi műanyag-
rudakon – ezért ne sajnálj tőle ülőrúdnak néhány faágat! A kalitka alját pedig hintsd be folyami homokkal!
A hullámos papagáj étlapján szerepeljenek magok (a legjobb az előre összeállított magkeverék), sokféle zöldeledel, gyümölcs, gallyak, rügyek. A legfontosabb, hogy változatosan tápláld! Gondolj csak bele (vagy inkább ne is gondolj bele!): te se eszel mindig spenótot! Szüksége van hetente kétszer-háromszor állati fehérjére, például főtt tojásra vagy reszelt sajtra. Csonterősítőként és csőrkoptatóként mindig lógjon szépia a kalitkában. Fürdő és ivóvízről naponta gondoskodni kell.
Néhány további jótanács:
– Hogy “el ne felejtsen repülni”, a kismadarat időnként engedd ki a kalitkából – de előbb győződj meg arról, hogy minden ablak csukva van!
– Ha macska is van a háznál, a két állatnak legyen külön szobája!
– A papagáj szemetel. A családi béke érdekében jó, ha a kiszórt magokat, tollakat és egyebeket naponta összesöpröd.

-szövegforrás: kiskobak.hu-

Speak Your Mind

*