Keltsd életre a csigaházat – ezúttal gyurmával!

A pomponnal felélesztett csigaházak után mi elkészítettük a gyurmából készül változatot. Előszöris szeretném leszögezni, hogy az összes csiga, kivétel nélkül elhagyta már a kuckóját, mikor azokat az erdőben felkutattuk, majd hazahoztuk…. :) Tudnotok kell azt is, hogy (most már) tudatában vagyok annak, hogy fordítva került fel az összes csigaház az alapra :) Ez bizony a fényképeket visszanézve esett le nekem….

A levegőn (vagy sütőben) száradó gyurmával való munkát több okból is kedveljük! A fő ok, hogy megmaradnak a csodálatos mütyűrjeink, amiket készítünk, de emellett használható különféle pótlásokra (például talpat kreálhatsz valaminek), de még ékszereket és kulcstartókat is készíthetsz belőle (mi már megtettük, később megmutatjuk azt is nektek). Mi egyszerű, Lidl-ben vásárolt gyurmát használtunk, melyet ha megformálunk, majd kitesszük a levegőre, akkor néhány napon belül keményre szárad. Ez persze vasgatságtól függ. Kreáltunk már belőle jónéhány dolgot, biztos vagyok benne, hogy nagyon fog tetszeni nektek a többi is. A levegőn száradó gyurma tulajdonképpen a legolcsóbb fajta, melynek a sütőben, lassú tűzön megszárítható változatát akár te magad is elkészítheted házilag, fillérekből. A receptjét nézd meg itt!


      

Ezekre lesz szükséged

 • Üres csigaházak (kifőzve, megszárítva)
 • Levegőn száradó gyurma
 • Néhány szál gyufa
 • Színes filctollak (opcionális)

Így csináld

 1. Vágd le a gyufák fejét, majd színezd őket különböző színűekre a filctollakkal (ha tetszik, akkor hagyd őket meg natúr színűnek)
 2. Tépj a gyurmából egy darabot, majd formálj belőle először gömböt, majd hengert és nyomd bele a csigaházat, valahol a közepén (ügyelve arra, hogy ne fordítva kerüljön fel a kuckó, mint nálunk :) )
 3. Alakítsd ki a csiga fejét és farkát
 4. Szúrj mindegyik csiga fejébe két-két fél, vagy egész gyufát (csiga méretétől függően)
 5. Levegőn száradó gyurma esetén: Tedd tálcára, majd rakd biztonságos helyre, ahol 2-3 napig tud száradni. Naponta forgasd őket, hogy minden oldala kapjon levegőt
 6. Sütőben száradó gyurmánál: szedd le a csigaházat, húzd ki a szarvakat, majd nagyon lassú tűzön, néhány óra alatt szárítsd meg a sütőben. Ezt követően ragassz vissza minden “alkatrészt” a helyére
 7. Ha minden összeállt, indulhat a játék :)

 

 

Tipp:

 • Ha később szétesne, egyszerűen csak ragaszd össze újra (ragasztópisztoly a legalkalmasabb erre is)
 • Vigyázat! A hagyományos, levegőre megkeményedő gyurmát ne tedd sütőbe, hacsaknem bizonyosodtál meg róla, hogy működik. Én ugyanis nem próbáltam és nem tudok információval szolgálni ezügyben. Ha valaki próbálta, az írja meg kérem :) Köszönöm!!

 

      

 

Comments

 1. nagyon jok mi is kiprobajuk koszi az otletet hogy vagytok

 2. Boldog vagyok, hogy tetszik :)

 3. Csorvási Ilona says:

  Szia!
  Sikerült megcsinálnunk,olyan gyurmából ami meg is szárad/só ,lisztből csináltuk,szineztük temperával/.Ráadás Andika csinált egy süninek látszó gyurma formát a hátán szines pálcikákkal :)

 4. Nagyon aranyos lehet! A házi gyurma is tökéletes, alacsony hőfokon hamar kiszárítható sütőben. Süni? Imádom őket :) Őszre készülünk is néhány szuper ötlettel ;)

 5. Görögh-Nagy Lilla says:

  Anyák napjára ilyen csigákat készített a három éves kisfiam, csak rögzítettünk hozzá egy drótra ruhacsipeszt, ami egy fényképet tartott. A nagyik és dédik körében nagy sikert aratott. És azóta már itthon egész csigafarmunk van. Köszönjük az ötletet. Még annyi kérdésem van, hogy aznap mikor elkészítettük a gyurmát tökéletesen működött, de másnapra (margarinos dobozba raktuk estére) nyúlós ragadós lett és a kisfiam kezéhez ragadt. Az mitől lehet? Raktunk hozzá lisztet, de így sem volt már az igazi. (Ja és nem volt por ételszínezékem, csak folyós, az befolyásolhatja?!) Még egyszer köszönjük a tippet! Lilla és Regő

 6. Szia :)
  Örülök, hogy tetszenek a csigucik :)
  Húha… több dologra is gondolok, ami befolyásolhatja a gyurma állagát:
  -nem hűlt ki teljesen, mikor lezártad
  -nem tetted hűtőbe
  -esetleg a lisztet kellene variálni, több félét kipróbálni
  Hirtelen ennyi jut eszembe, de még agyalok rajta. A folyékony színező nem hiszem, hogy gond volna, hisz csak néhány cseppről van szó…. Nekünk eddig még nem volt ilyen problémánk, általában sok-sok nap után is tökéletesen “működik” a gyúrnivaló.

 7. Sziasztok egy kérdés: A gyurmára lehet festeni? És ha igen akkor száradás előtt is vagy csak után a legalkalmasabb?

 8. Szia, száradás után lehet pingálni őket, majd megvárni, hogy újra megszáradjanak :)

 9. Oké,nagyon köszönöm szépen :) És a gyurmákat pl a süni gyurmát tudjátok azt a piros tüskéjü sündisznó márkájú gyurmát azt lehet radiátoron megszárítani?

 10. Az ICO gyurmájára gondolsz? Ha igen, azt szerintem nem lehet szárítani. Általában az olcsó gyurmák száradnak ki, vagy ha olyat vásárolsz, amit kimondottan levegőn száradó gyurmának hívnak, mint pl ez is itt. De ezeket sem használnám ékszerként… ahhoz bizony sütőgyurmára lesz szükséged, ilyenre.
  Mit szeretnél készíteni egészen pontosan? x

 11. Hát,ilyen kis ékszereket .

Speak Your Mind

*