2# Mi a szobatisztaság?

Szobatisztának akkor mondható a gyermek, ha képes felismerni, hogy “dolga van”, tehát tudja, mikor kell használnia a bilit/wc-t, egyedül kimegy a mosdóba, lehúzza a bugyiját, elvégezi a dolgát, majd ezután visszahúzza a bugyikát, végezetül pedig kezet mos és kezet töröl.

A gyermek, akit emlékeztetni kell a bili/wc használatára, vagy közben segítségre van szüksége, valójában csak részben szobatiszta…

A teljes siker képtelenség, amíg a gyermek nem tudja irányítani a záróizmait. Hogy ez mikor fog bekövetkezni, gyermekenként különbözik.

Téved, aki azt feltételezi, hogy a szobatisztaság elsajátítása egyik napról a másikra, csak úgy kialakul. Fokozatos szoktatás és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy eredményt érjünk el és még ekkor is számolnunk kell kisebb-nagyobb “balesetekre”, melyek talán frusztrálttá tehetik gyermekünket és minket is, azonban ez nagyrészt tőlünk függ, a mi reakciónktól és hogy mennyire tudjuk (vagy nem tudjuk) kezelni az ilyen helyzeteket.

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján

 

Comments

 1. Szia Helga!
  Esetleg volt ennek a “szuper könyvnek”, olyan fejezete a, ahol leírt tapasztalatokat is, a már teljesen szobatiszta gyermekekről, hogy mikorra rendeződik újra a mindennapi WC-s nagy dolguk. Az én kisfiam szerencsére egyik napról a másikra elhagyta a pelust. Éjszaka még előbb lett szobatiszta, már az első naptól, mint nappal (a nappali is sikerült 4 nap alatt). Előtte napi rendszerességgel volt nagy dolga a pelusban, de azóta volt, hogy 2-3 napra is kitolódott. A pelus elhagyása óta már 4 hónap eltelt, mostanra már kb. minden másnap esedékes, de volt olyan is, hogy sikerült neki a napi 1×1 :) Egészségesen étkezik, vitamin és rost dúsan + élelmekkel nem akarom megzavarni, az emésztését, mert előtte is ezeket ette. Mikor lesz újra meg a napi “potty”? Vagy várjak még türelmesen?

 2. Szia!
  A könyv minden fejezet után bemutat egy-egy valós, megtörtént történetet, de ezeket én kihagytam, mivel nem én éltem át őket, hanem a szerző. A könyvben sokszor megemlítésre kerül, hogy a bilire való átállást követően változhat a székelések gyakorisága, amely általában néhány hónapon belül rendeződik. Mivel nálatok már 4 hónap telt el pelus nélkül és ezalatt fejlődést mutatott (már minden másnap kakil, de van, mikor naponta is), így én azt látom, hogy javuló tendenciát mutat és be fog állni a rendszeres, napi egy nagy dolog. Szerintem nincs semmi gond, de amennyiben további aggodalmaid volnának, érdemes lenne felkeresned egy gasztroenterológust, aki elláthat téged megfelelő szaktanácsokkal.
  Örömmel várom a további beszámolókat a pelusmentes napokról :)
  Szép napot Nektek!

 3. Szia!

  Olyannyira nem aggodalmaskodom, hogy szakemberhez, gasztroenterológushoz forduljunk :)Á nem! Csak a lefordított könyved akartuk reklámozni :) Gondoltam a könyvben megemlítettek erre vonatkozóan, valami határt és rákérdezek…
  Lurkóm tényleg halad, vissza a régi kerékvágásba! Csak nem hittem volna, hogy ilyen lassan. Ez nézőpont és gyerek kérdése :)

 4. Úgy van! Örülök, hogy nem aggódsz :)

Speak Your Mind

*