3# Mikor kezdjük?

A legtöbb gyermek készen áll a szobatisztaságra valahol a 18. és a 24. hónap között. A 18. hónap előtt csak igen kevés gyermek záróizma elég fejlett ahhoz, hogy a hólyagját kontrollálni tudja. Gyakran hallani olyasféle történeteket szülőktől, nagyszülőktől és nagynéniktől, miszerint az ő korukban a baba már szobatiszta volt, mire elérte az egy éves kort…

A valóság azonban az, hogy ezekben az esetekben nem a gyermek volt szobatiszta, hanem a szülő megfigyelte, hogy csemetéje mikor végzi el a dolgát, majd ezekben az időpontokban rendszeresen bilire ültette őt. Míg így a mamának nem kellett foglalkoznia a pelenkák mosásával és sterilizálásával, addig a gyermek valójában nem volt szobatisztának mondható, mert nem önállóan végezte el a dolgát.
A gyermekek egy bizonyos életkor után gyakran szólnak, ha pisilniük, vagy kakilniuk kell, de hogyha nem tanítjuk meg őket levetkőzni és felöltözni, akkor ez a tréninget igencsak le fogja lassítani, meg fogja nehezíteni.

A következő bejegyzésben azon jeleket fogom felsorolni, melyek alapján kideríthető, hogy szemünk fénye készen áll-e a szobatisztaság elsajátítására.

Gina Ford “Potty Training in One Week” c. könyve alapján


Speak Your Mind

*