Mókás Töklámpások

 

Nagyon kedveljük a gyertyával “működő” lámpásokat, mécseseket, ezért az október/novemberi töklámpás a kedvenc alkotásaink közt van. Már a faragása is mulattató, hát még a “használata” :) Mókusom segített kibelezni, majd hamar megformáltam az arcokat egy éles és hegyes kis kés segítségével. Az októberi Halloween-ra és a novemberi Márton napra egyaránt kitűnő mindhárom :) Elemes, vagy valódi mécsessel egyaránt “működik”.

 

Hozzávalók/Kellékek:

 • Nagy, gömb formájú tök
 • Kisebb fajta éles, hegyes kés
 • Evőkanál
 • Teamécses
 • Filctoll

Elkészítés:

 1. A tök faragást mindig a kalapjánál kezdjük. Kb 45 fokos szögben (a tök közepe felé irányítva a kés hegyét) vágd körbe a sapiját, majd emeld ki, vágd le a húsát és tedd félre.
 2. A kanál segítségével finoman kapard ki a felső, lágyabb régeget és a magokat
 3. Ha kint van a puha rész, jöhet az erőteljesebb kaparás, addig csináld, amíg legalább fele olyan vastag lesz a tök fala (vagy amíg bírod szusszal) :)
 4. Filctollal rajzold meg az arcát (ha biztosabb vagy a kezedben, akkor nem muszáj a filc, én sem használtam)
 5. A kés segítségével óvatosan, lassan vágd ki a formákat.
 6. A végén finomítsd a vonalakat, vágd le a fölös cafatokat, javítsd a hibákat.
 7. Töröld át az egészet olajos ronggyal, majd egy száraz papírtörlővel
 8. Helyezz bele elektromos, vagy igazi mécsest és tedd egy sötétebb, hűvösebb, tűzbiztos párkányra, polcra, asztalra, tornácra stb…

Tipp:

Ha a száján keresztül gyújtod meg a mécsest hosszabb gyufa segítségével, akkor elkerülheted, hogy megégesd a kezed (korábban én többször megégettem magam, mert a már égő mécsest fentről akartam belevarázsolni :)

A magokat vállogasd szét és sütőben kissé pirítsd meg :) A házi tökmag isteni :) (vigyázz, mert könnyen elég (kb 5-6 perc kell neki)

A tök húsát is tedd félre, mert abból készül a Mennyei Fokhagymás Tök Krémleves!

 

 

A tavalyi lámpásunk :)

Még több idei, családi tök-kreáció jön a napokban!

 

 

 

Speak Your Mind

*