Ranschburg Jenő: Szülők könyve

Ha nem először jársz a blogomon, akkor valószínűleg már összefutottál ennek a könyvnek a címével. Igen, megemlítettem már máshol is, mert ez azon irományok egyike, amely igen nagy hatással volt rám mind az élet, mind pedig a gyermeknevelés kapcsán. Bátran állítom, hogy ez a könyv minden szülő könyvtárában ott kellene hogy legyen, sőt tovább megyek: kötelezővé tenném a leendő anyukák számára az elolvasását! Sok-sok gyermeki lélek virágzását segítené, ha minden szülő hasonlóan gondolkodna és tisztában lenne tetteinek a következményével….

“Nevelési hibát kétféle okból követhet el a szülő: saját jellemhibájából adódóan, vagy egyszerűen tudatlanságból – azért, mert téves vagy hiányos információkkal rendelkezik arról, hogyan kell megoldania a problémákat, melyek a családi élet elkerülhetetlen kísérői.
A felhalmozott tapasztalatok és kutatási eredmények összefoglalásával azonban lehetőséget adunk – és kell is adnunk – a szülőnek ahhoz, hogy elsajátítsa mindazt, amit a gyermeknevelés nehéz és felelősségteljes munkájához feltétlenül tudnia kell. Miért gondoljuk, hogy az a biológiai érettség, amely a szülővé válás nélkülözhetetlen előfeltétele, nyomban gyermeknevelésre is alkalmassá teszi az embert?
A gyermek viselkedésében minden kétséget kizáróan ott van a környezet hatása: a felnőttek, mindenekelőtt a szülők világképe, életfelfogása, nevelési módszerei, melyek a kívánt – vagy éppen azzal ellentétes –irányban, de mindenképpen formálják, alakítják a személyiséget.
„Nem Messiás-é minden újszülött? – kérdi Madách Az ember tragédiájában – Fénylő csillag, mely feltűnt a családban…” E könyvvel segítséget szeretnék nyújtani ahhoz, hogy a sok, szeretettel és reménységgel várt újszülöttből – „mely feltűnt a családban…” – egészséges, becsületes és harmonikus ember váljék.”

A könyv megvásárolható itt!

Speak Your Mind

*