Régi könyvek újrahasznosítása

 

Régebben ezt megszentségtelenítésnek tartottam volna. Mármint azt hogy régi könyveknek levágjam a gerincét, és felragasszam egy doboz oldalára, hogy valami egyedit hozzak létre ezáltal.

Aztán ha jobban belegondolok, anyukám egyszer örökölt egy kisebb könyvtárnyi könyvet, és volt sok dupla kiadású könyv is benne, amit nem nagyon értettem, de a lényeg hogy egy könyvből volt kettő.

Tudom, azért ez nem sok emberrel történik meg, tehát ha ilyen nincs is otthon, túrjuk fel a padlást vagy a pincét, és keressünk a 60-as évekből való keménykötésű tankönyveket, mert azok is tökéletesek lesznek a  következő feladatra. ;-)

Amire szükséged lessz

 • régi könyvekre, lehetőség szerint hasonló magasságúak, a mennyiség attól függ mekkora a dobozod
 • egy nyers fa doboz, kreatív hobby boltok vagy az IKEA tökéletes beszerzési forrás lehet. Magassága akkora legyen mint a könyvek gerincének a magassága
 • erős, mindent megragasztó folyékony ragasztó
 • lazúr festék, ha esetleg nem szeretnéd nyersen hagyni a  dobozt

Így csináld

Ez nagyon egyszerű lesz.
 1. végy egy jó nagy éles ollót, és a könyvet szabadítsd meg a borítóitól és a lapjaitól úgy hogy csak a gerince maradjon meg
 2. a gerincnek azt a  részét ami majd a dobozzal tölti élete hátralévő részét, szép egyenletesre vágd le, hogy minél nagyobb felülettel és minél pontosabban érintkezzen a ragasztó segítségével a doboz oldalával
 3. ragasztózd be a gerinceket
 4. szép sorban, szorosan helyezd egymás mellé a gerinceket a dobozon
 5. amennyiben édesapád vagy párod rendelkezik otthon satuval, fogd bele a dobozt a könyv gerincekkel, hogy minél biztosabban egymáshoz ragadjanak. Ha nincs satud, valami nehezék is jó erre a célra, valami jó nehéz nehezék. :)
 6. hagyd száradni őket körülbelül 24 órát, biztos ami biztos
 7. pakolj bele ami jólesik ;-)

Forrás: modernlibrary

Comments

 1. Nagyon ötletes, és mutatós. Sajnos már valóban a régi könyvekkel nehéz mit kezdeni, hisz a jövő
  nemzedéke már nem igen fog könyvtárat kialakítani helyhiány stb. miatt.
  Valószínű én is megpróbálom megcsinálni.

  Üdv. Gabi

 2. Szia Gabi,
  ha megcsináltad lefotózod és elküldöd nekünk? :) Azért én remélem lesz még könyvtárunk a jövőben, én nagyon szeretek beülni és olvasgatni, bárcsak több időm lenne rá.

 3. Helga, Helga!
  Már annyi munkát (sic.) ill. szórakozást adsz nekem, hogy a bôség zavarával kell küszködnöm: ezt is feltétlen meg kell csinálnom – lévén Guttenberg-Galaxis-szindrómában szenvedô , gyûjtögetô Hörcsög – most is egy köbméter (tényleg annyi!) régi, “kiszuperált” könyv között gépezek. Szóval, alapanyag lesz a dobozok oldalára…

  Ha valaki nem akar dobozhegyeket gyártani ( szegény Isten hozta, Ôrnagy ùr forog a sírjában…), akkor javaslom az alábbit – az én 1 köbméteremet is e célból halmoztam most ide a dolgozószobámba.

  http://www.rukkola.hu

  Fantasztikus ötlet, mûködik!!! Csodálatos könyveket kaphatsz és adhatsz ajándékba, ingyen, majd adod tovább, ha elolvastad.

  Szeretettel: Mirrrcike, a Hörcsöggel keresztezett Könyvmoly

 4. :) :D Szuper a Rukkola! Nagyon tetszik! Köszi az ötletet!!!! :) :)

Speak Your Mind

*