Szobatisztaság néhány nap alatt!! :)

Gina Ford könyvét iszonyatosan jónak tartom, rá alapoztuk a tréninget. Élesben még el sem kezdtük, mikor Mókus (26 hónaposan) kitalálta, hogy szobatiszta lesz. Ennek ellenére a könyv “bevezető” tippjeit már jó ideje elkezdtük és ezáltal sokkal-sokkal könnyebb volt maga a tréning, mint azt valaha gondoltam! Csupán néhány napig tartott az egész…
A könyv szerint jártam el, ami azt jelenti, hogy gyakran bemutattam Mókusnak, hogyan kell csinálni a wc-zést, valamint minden pelenkázás alkalmával kedvesen elmondtam neki, hogy a nagyfiúk már nem pisilnek és kakilnak a pelusba és hogy sokkal jobb a bilibe csinálni a dolgot, mert akkor nem kell már a csúnya pelust hordani, nem lesz kicsípve a popója és hogy az igazi nagyfiús dolog, anya, meg apa is úgy csinálja. Sokszor az egész családot felsoroltam neki :) Mindig rákérdeztem, hogy szeretne-e bilizni, majd a válasz szerint cselekedtem. Olykor akarta, máskor pedig nem. Sosem ellenkeztem, vagy erőltettem őt az ellenkezőjére, mint amit ő maga akart. A kézmosásra pedig már jóval korábban megtanítottam őt.

Fontos az elismerés…

Szóval 26 hónaposan Mókus kitalálta, hogy szól minden alkalommal, ha pisilni, vagy kakilni kell. Azóta is így tesz, nem nagyon kell emlékeztetni! Az első hetekben nagy örömök és dicséretek öveztek minden sikeres akciót, mely által Csibém még buzgóbbá vált! A jutalom sem maradhatott el, egy kedves nanny ismerősömtől jött az ötlet, miszerint egy db Smarties jár minden sikeres akció után :) Mi igyekszünk nem túlzásba vinni az édességeket, így Mókusom egy ilyen pici falatnak is tud örülni, egyáltalán nem mohó :) Azóta természetesen a jutalmakat szépen, fokozatosan visszavettük, így ma már tudja, hogy egy egyszerű dicséretet, elismerést kap az ügyes bilizésekért, aminek szintén örül.

Pelus, vagy nem pelus?

Akkoriban még az újdonság erejével hatott, hogy manókám egész nap kis gatyában volt, de mi bátrak voltunk és a kezdetektől nem használtunk pelust nappalra! Az első héten mindössze egyetlen baleset történt.
Mindenképp ajánlott így nekiállni, mert ha pelenka van a kicsin, akkor az könnyen megzavarhatja őt!

Nappali alvás

A délutáni pihenők során is csak az első hónapokban kellett a pelus, de akkor is csak egy-egy alkalommal pisilt bele, többnyire száraz maradt. Igyekeztem odafigyelni arra, hogy pisiljen alvás előtt, így tutira nem ért minket baleset egy óra múlva sem, mikor felébredt. No és persze ha vége a szunyának, az első út mindig a bilihez vezet, ma is.

Csak bátran!

Bátran indultunk neki mindennek! Az első héttől utaztunk  autóban, voltunk hosszú sétákon, gond nélkül! A repülést nem mertem megkockáztatni, ezért ráadtam egy pelenkát az útra, de nagy meglepetésemre a 3 hete tréningelt csemetém önmagát is túlszárnyalta, ugyanis felszálláskor (naná, hogy akkor) jött rá a pisilhetnék, mikor is én megkértem, hogy ezúttal a pelusba csinálja, mire ő határozottan ellenkezett és nem akart bepisilni. Jó öt perc telt el, mire kigyulladt a zöld lámpa és ki tudtunk menni a mosdóba, de megvárta! Vissza tudta tartani! A kis hős!
A séták alatt egyébként mai napig úgy történik, hogy ha nincs a közelben toalett, akkor egyszerűen falhoz állítom és pisiltetem :)

Alakítsd úgy, hogy ő maga szóljon!

Kisfiam a legtöbbször szólt, nekem csupán annyi volt a dolgom, hogy néha-néha emlékeztettem, pontosabban megkérem, hogy szóljon, ha pisilnie kell. Semmiképp sem kérdeztem rá, hogy “kell pisilned?”, ehelyett megkérem, hogy ő szóljon, ha úgy érzi, dolog van. Ez nagyon bevált!! Ezzel ugyanis nem úgy alakítod ki a wc-zési szokásokat, hogy a picinek kényelmes legyen és mindig figyelmeztetve van, hanem arra ösztönzöd, hogy tudatában legyen a teste működésének és ő maga szóljon, ha menni kell.

Éjszakák

Este természetesen még használunk pelenkát, egészen addig, amíg rendszeresen száraz nem lesz a reggeli pelus. Van egy olyan gyanúm, hogy ez nem most lesz…. ugyanis Mókus éjjel elég sokat iszik, ezáltal a pelenka csurig van reggelre. Semmi gond, egy gyerek sem maradt örökké pelusos :) 5-6 éves korukig “jogukban áll” bepisilni éjjel :)

Tényállás mindössze 1 hét tréning után

Tehát végezetül a 26 hónapos állás (1 hét eltelte után): Mókus szól, ha wc-re kell mennie. Együtt odamegyünk, lehúzza a nadrágját és a kis gatyáját, ráül a bilire, elvégzi a dolgát, majd megpöcköli a fütyijét, hogy lecsöpögjön :) Ezután feláll, felhúzza a butyit és a nacit, majd fogja a bilit és a tartalmát a wc-be borítja. Ezután feltűri a ruhája ujját, feláll a zsámolyra, megnyitja a csapot, beszappanozza a kezét és megmossa azt. Majd végezetül megtörölközik. Ennyi :)

Az első hetekben csupán ahhoz volt szükség rám, hogy a bilit elvegyem tőle, miután kiürítette, nehogy összecsöpögtessen valamit és kitakarítottam azt, de ma már egyedül önti ki a wc-be azt is. Ezenkívül nem nyúltam bele a dolgába, mindent teljesen egyedül csinált, ahogyan ma is. Először még vele mentem, hogy szóban segítem őt, ha esetleg valami épp nem a megfelelő sorrendben alakulna, de néhány hónappal később már elkezdett teljesen egyedül kijárni. Mindössze nagy dolognál megyek csak vele (30 hónapos korában) :)

Gina Ford könyvére “bili bibila”-ként tekintek, mely alapján,  és a saját tapasztalataimmal kiegészítve a Top-Tippek kategória alatt található Bili-Tréning rovatban írok! Tréning előtt álló és a már nagyban tréningező lurkók esetében is érdemes belekukkantani!

Comments

  1. Nagyon jó tippek!

  2. Tetszik nekem is! Jó dolog ennyire nyíltan látni a gyermeknevelést más szemszögéből!

Speak Your Mind

*