Tutaj

Bár a szeptember már elérkezett, szerencsére az idő még igen jó, így hát a vízi játékok még nagyban érdekesek lehetnek a lurkók, no és persze a játékosabb kedvű felnőttek számára is. Ez a kreatív kis tutaj nagyon könnyen elkészíthető, csupán néhány hozzávalóra lesz szükségetek és két ügyes kézre, aki összekötözi az ágacskákat. Már régóta tervben volt ennek a kis vitorlásnak az elkészítése, de valahogy mindig háttérbe szorult. Tovább nem tudtam várni, mivel mindjárt vége a jó időnek és akkor lőttek volna a projektnek, legalábbis idén. Nem fogjátok kitalálni, hogy pontosan mik ezek az ágak! Virág szár! Óriási nagy liliomok ékesítették a kertünket ezen a nyáron, melyek mostanára teljesen elszáradtak. Az “ágacskák” a liliom szárából származnak, pontosabban maga a szár lett felaprítva :) Elkészítettük hát és még aznap el is vittük megúsztatni ezt a kis tüneményt, együtt a papírhajókkal. Jó kis délután volt, annyi szent :) Csináljátok utánunk!

Elkészítés:

  1. Az ágakat, nádszárakat vágd  hüvelyk hosszúságúra, kb 12-15 db-ra lesz szükség (vastagságtól függően)
  2. Tedd félre a legvékonyabbat (árbóc) és a két legvastagabbat (két összefogó) a maradékot pedig fektesd le sorban egymás mellé.
  3. Keresztbe fektesd rájuk az alsó oldalára kerülő  két vastagabb botocskát.
  4. Az ágakat kezd el a zsinór segítségével szorosan egymáshoz, illetve a keresztbe levő ághoz rögzíteni. Egyesével haladj előre és jó szorosan húzd meg a kötelet minden hurok után.
  5. Haladj ágról ágra, míg a végére nem érsz. Ha megvagy vele, kösd el a madzagot, esetleg vezesd vissza a másik felére, hogy össze tudd kötni a kezdő végével.
  6. Ismételd meg a másik felén ugyanezt, majd csípd le a keresztbe húzódó ágakról a felesleget egy metsző olló segítségével.
  7. A vitorlából dupla méretet vágj, majd hajtsd félbe és a függőleges hosszát lyukaszd végig.
  8. Fűzz bele egy darab madzagot, majd a zsinórba fűzd a maradék egy faágat és csak ezután kösd meg a zsinór végét. (Itt vigyázz, ne feszítsd túl a madzagot, nehogy elszakadjon a celofán valamelyik lyukasztás mentén)
  9. Az árbócot állítsd a tutaj közepénél egy szűkebb résbe, ha elég szoros, akkor nem muszáj rögzíteni. Én mindenesetre kötéllel körbecsavartam néhányszor, hogy fix legyen.
  10. Kötöttünk rá egy zsinórt és már engedtük is a vízre.

 

Kellemes időtöltést!

Speak Your Mind

*